Wat is Ayurveda?

Ayurveda is afkomstig uit India en is één van de oudste holistische geneeskundesystemen ter wereld. 

In het Sanskriet betekent “Ayur" leven en “veda” wetenschap of kennis.

Het is een compleet systeem met meerdere onderdelen die gericht zijn op het verbeteren van de emotionele, lichamelijke en geestelijke gezondheid. Men houdt zowel rekening met de aspecten van de innerlijke mens (fysieke, emotionele, mentale en bewustzijnstoestand) als de uiterlijke mens (voeding, omgeving en handelingen). Deze holistische benadering is van doorslaggevende betekenis voor het tot stand brengen, verbeteren en behouden van een goede gezondheid.

In de Ayurveda spreken we van 3 bio-energieën of dosha's, Vata/Pitta/Kapha genaamd, die mee bepalen hoe we in het leven staan. Dit is ons meegegeven van bij de geboorte en noemen we onze constitutie. 

Belangrijk is om zo trouw mogelijk aan onze geboorteconstitutie te zijn. Wanneer we dit niet doen en onze dosha's geraken uit balans, dan kunnen ziektebeelden opkomen. Deze ziektebeelden kunnen zich zowel in mentale als fysieke klachten uitten. 

Ayurveda beschouwt voeding en levensstijl als pijlers voor een goede gezondheid en een evenwichtig leven!

Therapeutische begeleiding 

Mijn begeleiding is op maat van jouw vraag en wordt bekeken volgens de Ayurvedische principes. Ik werk niet puur symptomatisch, maar vanuit een diagnose die elk aspect, zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel, van jou mee betrekt. 

Samen bekijken we wat we kunnen doen om je dagelijks routine en voedingspatroon op een geleidelijke zachte manier aan te passen, zodat de verandering blijvend is. Soms zijn aanvullende kruiden nodig om de balans te herstellen.  

Mijn missie is mensen bijstaan in een weg naar een gelukkig en gezond leven! Resultaat: Vitaler en stabieler door het leven! 

     Ayurveda kan een oplossing bieden:

 • Wanneer je graag fitter door het leven wil gaan zonder energiedips.

 • Wanneer je steeds terugkerende klachten en een verminderde immuniteit ondervind.

 • Wanneer je last van allergieën, huidproblemen en hoofdpijn hebt.

 • Wanneer stress, zorgen en slaapproblemen de overhand krijgen. 

 • Wanneer u afstevent op een burn-out of depressie.

 • Bij spijsverteringsklachten.

 • Bij gewricht en spierpijnen.

 • Wanneer je kampt met overgewicht of op een gezond gewicht wil blijven.

Met ayurveda naar je streefgewicht 

Wilt u uw gewicht graag weer normaliseren? Heeft u al enkele diëten geprobeerd, maar was u steeds al heel snel niet meer gemotiveerd? Ayurveda biedt u een methode zonder ontberingen of vasten. 

De duizenden jaren oude gezondheidsleer weet dat veel gewichtsproblemen ontstaan door voedingsgewoonten die niet de echte behoeften van lichaam, geest en ziel bevredigen. Daarom is het niet nodig om uzelf erg veel beperkingen op te leggen. Het gaat erom op de natuurlijke behoeften van het lichaam te letten. In de ayurvedische geschriften staat dat een goed voedingspatroon geluk en tevredenheid brengt. 

Om zwaarlijvigheid aan te pakken kiezen we dus om kruiden in te zetten. In de klassieke ayurveda gebruiken we hier niet één kruid voor maar drie kruidenpreparaten die op hun beurt weer opgebouwd zijn uit drie kruiden. De behandeling wordt beeïndigd met een voortzetting van een bloedzuiverend kruid. 

Blijvend resultaat!

Belangrijk detail is dat de resultaten vaak blijvend zijn. Mensen hebben niet het gevoel dat ze aan het dieten zijn maar veel meer dat ze het goede pad gevonden hebben. 
Dat laatste is misschien nog wel het allerbelangrijkste. Wat is jouw pad? Deel het met mij, ik hoor het graag. 

 •  Ayurvedisch consult

Een consult duurt ongeveer 1,5 uur en omvat een constitutiebepaling, bespreking van uw klachten, voedingsanalyse, behandelplan met oa lifestyle, voeding -en kruidenadvies. Bovendien krijg je hierover een uitgebreid verslag en infobrochure op maat mee naar huis. Voor meer informatie, aarzel niet op contact met mij op te nemen 0484/091.217!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ayurvedisch massage aanbod

 • Ayurvedische marma massage 

Marma massage is een eeuwenoude wetenschap in de Ayurveda. Het menselijk lichaam heeft 107 marma punten die overeen komen met specifieke acupunctuurpunten. Op deze punten kan gevoeld worden waar blokkades zijn in het lichaam. Een gevoelige op pijnlijke marma betekent dat daar de energie niet goed kan stromen en dus afvalstoffen niet goed worden afgevoerd.  

Vanuit deze neuro-energetische zones maken deze marmapunten verbinding met bloedvaten, botten, ligamenten, spieren, gewrichten en kleine haarvaten.  Door contact te maken met het gehele energiesysteem reactiveren we de vitale levensenergie in ons lichaam, wat schitterende resultaten kan leveren  op zowel psychisch, energetisch als fysisch vlak. 

 • Ayurvedische abhyanga massage 

Ayurveda komt uit Indië en betekent "Kennis van het leven". In de ayurvedische traditie wordt de massage als even essentieel voor gezondheid en schoonheid beschouwd als de juiste voeding en andere gewoonten. De abhyanga massage is een algemene, ontspannende, energetische lichaamsmassage. Ze wordt uitgevoerd met een warme kruidenolie, waarbij de massagebewegingen de energiebanen ( Nadi ) van het lichaam volgen. Deze volledige lichaamsmassage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de geest worden gestimuleerd.

 • Facebook Social Icon

Fotografie: Anja van Bogaert & Philippe Jespers